Metten syyspäivitys julkaistu ja Microsoftin tiukentuneet turvakäytännöt

Olemme julkaisseet Metten perinteisen syyspäivityksen verovuoden 2022 Metteen

Metteen on lisätty uusia ominaisuuksia. Tehdyt muutokset ovat käyttäjien ehdottamia.  Ohjelmaan on lisätty tiliöinnin mahdollisuus, eli voit seurata haluamiasi kuluja ja/tai tuloja metsissäsi. Seurantatiliöinnin voit räätälöidä tarpeesi mukaan. Esimerkiksi eri tiloilta tulevat tulot ja menot voidaan eritellä tai voit eritellä menot useaan eri luokkaan. 

Toinen uudistus mahdollistaa kuittien tallentamisen Mette-tiedoston sisään pdf- tai kuvamuodossa upotettuna objektina. Toimintaohjeet kuittien upottamiseksi löytyvät Tulot-välilehden oikeassa reunassa. Kuittien upottaminen Metteen toimii Excel-versioissa.

Pieniä parannuksia on tehty myös ohjeteksteihin, joita on sijoiteltu välilehdille oikeaan reunaan tai taulukon alle. Metsälahjaverotaulukkoa on muokattu seurantataulukon toiminnallisuuden osalta. 

Microsoftin tiukentuneet tietoturvakäytännöt Excelin makrojen osalta

Microsoft on kiristänyt tietoturvakäytäntöjä ohelmissaan. Tämä on hyvä asia, mutta nämä toimet vaikuttavat myös Metten Excel-versiossa olevien makrojen toimintaan. Makrot eivät toimi ilman käyttäjän tekemiä nimenomaisia toimia. Microsoft on ohjeistanut tarvittavat toimenpiteet tietoturvariski-palkissa, joka tulee asiakirjan ylälaitaan avatessasi tiedoston. Klikkaamalla kohtaa ”Lisätietoja”, pääsee Microsoftin ohjeisiin (kuva alla). Alla näistä ohjeista lyhennetty versio. Linkki Microsoftin ohjeeseen.

Tarvitset makroja Mettessä vain, jos teet sähköiset siirtotiedostot verotiedoista. 

Pikaohje

Toimintaohje, vaihtoehto1:

Kun kirjaat verkko-osoitteen https://metsavero.fi Windowsin internet-asetuksiin luotetuksi sivustoksi, sieltä ladattujen tiedostojen makroja ei tarkisteta. Ohje alla. Tämä asetus on päällä, kunnes poistat sen eli jatkossa voit ladata Metten helposti käyttöösi.

  1. Napauta Windowsin aloituspainiketta tai Windows-näppäintä ja kirjoita hakuruutuun ”Internet-asetukset”.
  2. Valitse hakutuloksista Internet-asetukset, ja Ominaisuudet Internet-valintaikkuna tulee näkyviin.
  3. Valitse Suojaus-välilehdessä Luotetut sivustot ja valitse sitten Sivustot.
  4. Kirjoita ruutuun sivuston osoite (https://metsavero.fi) ja valitse sitten Lisää.

Lataa sitten Mette tiedosto uudelleen metsavero.fi sivustolta. Sen jälkeen makrot toimivat.

Linkki Metten ohjevideoon luotetun sivuston määrittelemisestä Windowsissa.

Toimintaohje, vaihtoehto2:

Mikäli et halua metkitä metsavero.fi sivua luotetuksi ja sinulla on Office 365 ohjelmisto, voit toimia alla olevan ohjeen mukaan. Tallenna Mette tiedostot aina ohjeen mukaan määritettyyn kansioon, tai sen alikansioon, niin makrot toimivat normaalisti.

Linkki Metten ohjevideoon luotetun kansion määrittelemiseksi

Microsoft 365 Excel -sovelluksessa: 

  1. Valitse Tiedosto > Asetukset.
  2. Valitse Luottamuskeskus > Luottamuskeskuksen asetukset > Luotetut sijainnit.
  3. Valitse Lisää uusi sijainti.
  4. Etsi kansio valitsemalla Selaa. Valitse haluamasi kansio esim C:/Mette (voit valita rastin ”Myös tämän kansion alikansiot ovat luotettuja)  ja valitse sitten OK.